Grauwe ganzen in vlucht

Grauwe ganzen in vlucht

donderdag 12 februari 2015

een cadeautje...

Zomaar aan het eind van een doordeweekse dag samen met PP nog even naar Willeskop gegaan. We hadden de hoop op een velduil, maar die hebben we niet gezien. Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd met allerlei andere vogels.

Het begon er al mee dat er in de polder naast de eerste plas duizenden ganzen zaten (met name kolganzen).
Ze vlogen juist op toen we bij de parkeerplaats aankwamen en maakten een paar rondjes. Vervolgens streken ze weer neer om nog wat door te snacken in het grasland.


Tijdens onze wandeltocht naar de vogeltoren midden in het gebied kwamen we veel verschillende roofvogels tegen. Een aantal buizerds, een slechtvalk, havik, torenvalk, 3 blauwe kiekendieven en op de terugweg nog een jagende sperwer in de schemering. Erg gaaf!

Achter in het gebied nog een ijsvogel gezien en meerdere zangertjes zoals winterkoning, roodborst, vink en koolmees. Op de foto hieronder een groep indische ganzen. Het was al wat schemerend, grauw en op afstand, maar ze zijn onmiskenbaar.

We zijn ook meerdere keren een groep kramsvogels tegen gekomen. Op de terugweg vlogen ze telkens al 'tsjakkend' een eindje voor ons uit. De meeste indruk vanmiddag maakte de grote zilverreigers. Toen we aankwamen zaten er al circa 15 in het grasland. Gaandeweg kwamen er steeds meer en gingen ze verzamelen voor hun gezamenlijke slaapplaats. Het werd al flink donker en onderstaande foto's waren moeilijk om te maken. Ik had een lange sluitertijd nodig, geen statief en heb natuurlijk beperkte fotografeer ervaring. Desondanks twee foto's hieronder. Op de eerste foto zie je links al een flinke groep staan en als je goed kijkt zie je rechts in de lucht een witte sliert/vlek. Dit zijn ook vele reigers die aan kwamen vliegen. 

Hier zie je ook vele 'vlekken' in de lucht. Met de verrekijker hebben we het beter kunnen bekijken. Een imposant gezicht! Een enorme zwerm met grote zilverreigers. PP als ervaren vogelteller heeft er 330 geteld!

Tijdens het laatste stuk in de schemering/donkerte kwam er ook nog twee keer een groep kleine zwanen binnenvliegen om de nacht op de plas door te brengen.
Ik heb deze namiddag/avond ervaren als een cadeautje. Zomaar op een doordeweekse dag zo'n mooie vogelervaring. Heerlijk. PP bedankt voor de gezelligheid en je vakkennis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten