Grauwe ganzen in vlucht

Grauwe ganzen in vlucht

zondag 20 september 2015

noordhollandse franje

Vandaag met vogelvrienden naar Noord Holland voor wat leuke soorten die afgelopen tijd werden gezien. De dag begon gelijk al mooi met een grauwe franjepoot. Met name zijn drukke manier van foerageren viel op. Hij tolde als een ADHDer door het water. Mijn telelens was helaas weg voor reparatie en daarom met een 200mm leenlens alleen een bewijsplaatje.


Vervolgens vol goede moed naar een andere plek waar zaterdag de morinelplevier gezien was. Hem vonden we niet, wel heel veel witte kwikken en allerlei andere soorten waaronder een aantal steenlopers.


Vervolgens een bakkie koffie aan zee alwaar we met scoop 2x een groepje zwarte zee eenden zagen, grote sterns en een Jan van Gent. Een nieuwe waarneming voor mij. Niet zo mooi als andere nieuwe waarnemingen maar wel duidelijk herkenbaar.

Na het zoeken op wat specifieke plekken zijn we een wandeling gaan maken in het gebied 'Zwanenwater' net onder Callantsoog. Een mooi stukje natuur met allerlei planten, insecten, zwammen enzovoort. Hieronder een aantal foto's van de gevarieerde natuur in dit gebied.
Albert hielp met een aantal planten op naam brengen.

Parnassia


bruinrode heidelibel

geaderd witje

lobelia

geel walstro


tormentil

veenwortel


De vliegenzwam. Ik heb mij eens laten vertellen dat de witte plekken op de zwam ophopingen zijn van het vlies dat er eerst over heen zat en met het groeien stuk scheurt en in dotten (stippen) achterblijft.

Als afsluiter nog een zwam met een bijzondere naam. De zwartwordende wasplaat... Wie heeft dat verzonnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten