Grauwe ganzen in vlucht

Grauwe ganzen in vlucht

vrijdag 18 december 2015

Surfplas

Vandaag en vorige week ben ik fietsend even een frisse neus gaan halen. Vorige week beviel het tochtje naar de achterzijde van de Surfplas erg goed. Daarom vandaag maar weer die kant op gegaan.
Een heerlijk vogelrijk stukje. Vandaag zag ik in een uurtje tijd een sperwer en ijsvogel vlak voor m'n neus langs flitsen. Vele zangertjes en natuurlijk heel veel eenden op de plas.

Onderstaande fuut en smient zwommen in de sloot naast de plas en waren daardoor wat makkelijker te fotograferen. 


 De smient, ook wel fluiteend genaamd. Je ziet mooi z'n prachtige fijne verenpatroon op de flank.


Deze merel zit te wroeten in de aarde naar allerlei 'lekkers'.

Zowaar in één plaatje de beweeglijke pimpel en winterkoning vast kunnen leggen.


Dit roodborstje was ook wel benieuwd naar mij. Ik zat rustig aan de kant van de weg op het asfalt en hij kwam even poolshoogte nemen. Uiteindelijk streek hij zelfs even 2 meter voor mij neer op de weg. Speciaal voor hem een naamdicht.

Rode Robijn
Oogstrelend mooi
Ontzettend
Dreigend en
Brutaal maar
Ook Ontegenzeggelijk
Rond en
Schattig
Tomeloos
Jaar na jaar
Eindeloos


De kuifeend. Je kunt ze nu in grote aantallen op de plas zien.  

Deze is nog niet mooi op kleur. Of juist wel... want de vlekken vind ik eigenlijk ook best mooi.


vandaag waren veel kuifeenden aan het poetsen. En ter afsluiting vaak nog even met de vleugels klapperend.


Deze KUIFeend lijkt wel een punker!

De verre neef van een kuifeend... De brilduiker. Een leuk eendje met karakteristieke kop en witte vlek.


Geen mooie, maar wel grappige foto, waarop je goed kunt zien hoe een dodaars een sprintje trekt over het water. Als je goed kijkt zie je rechts z'n maatje nog zitten.


Als laatste nog twee foto's van een hybride tafeleend x witoogeend. Helaas een bewolkte dag dus de kleuren komen niet tot hun recht. Neemt niet weg dat het met bewolkt weer ook heerlijk is om in de natuur te zijn...

vrijdag 20 november 2015

Herfstblog

De herfst heeft zich afgelopen weken van haar mooiste kant laten zien en begint nu een beetje op haar eind te lopen. De Steijnkade kleurde twee weken mooi geel en oranje maar heeft ondertussen haar blad grotendeels verloren.


Ik heb ook een paar keer genoten van prachtige zonsondergangen met dat mooie zachte herfstlicht.

En paddenstoelen mogen natuurlijk niet ontbreken op een herfstblog.

In de herfstvakantie zijn we twee dagen naar de kop van Overijssel en Drenthe gegaan. Op het Dwingelderveld hebben we voor het eerst kennis gemaakt met de adder. Heel imponerend en ook wel een beetje spannend. 

Sommige foto's moeten gewoon groot... twee parende bruinrode heidelibellen (volgens mij)

Twee weken geleden hadden we een bijzondere gast in de tuin. Hij heeft samen met onze kipjes een half uur lang rondgescharreld tussen de blaadjes.



En nu we uiteindelijk toch bij de vogels terecht zijn gekomen, sluit ik er ook maar mee af.
Hoe stoer kun je zijn? Deze buizerd showt zijn gespierde lijf.


zondag 25 oktober 2015

Baardmannetjes

Vandaag stond een excursie gepland naar de Oostvaardersplassen. We hadden geen hoge verwachtingen, maar de dag bleek mooie verrassingen in petto te hebben.

Het begon al mooi op de Grote Praambult met herten (ook nog steeds burlend), konikpaarden, twee vossen en twee raven, en veel zangertjes waaronder een hele grote groep puttertjes.

Deze roodborst zong met zijn prachtige liedje een zonnige dag tegemoet.



En zo staan je dan op de Grote Praambult met de zon in de rug.


Even verderop in het gebied liepen we ze al snel tegen het lijf. Baardmannetjes! Echt super tof! Ik had ze nog nooit gezien en gehoord maar vandaag hebben we uitgebreid van ze kunnen genieten.
In eerste instantie veel verscholen in het riet zoals op onderstaande foto.

Gelukkig even later ook hoog in de pluimen, etend van de zaadjes.


Ik vind het echt prachtige vogeltjes en ze hebben ook een heel leuk karakteristiek geluidje dat ik nooit meer vergeet :-)


Als extra verrassing tussendoor vloog er opeens vlak voor onze voeten een waterral weg naar de overkant van de vaart. Prima te zien, maar iets te snel voor de foto. Misschien hielp het ook niet mee dat ik heel hard WATERRAL riep...


Een paartje? Ze poseren in ieder geval mooi samen.

Zoonlief Jasper vroeg zich af hoe je een vrouwtje baardmannetje noemt. Baardvrouwtje? Hmm, dat klinkt ook nergens naar. Weet je wat, laat ik gewoon een foto zien met alleen mannen.

We zagen ze meerdere keren in groepjes. In totaal circa 15 baardmannetjes.
Hier vier tegelijk op de foto in een zoekplaatje.

Dag mooie baardmannetjes, heel hartelijk bedankt dat we jullie zo uitgebreid hebben mogen bewonderen.


En de volgende verrassing diende zich al weer aan.
Albert wist  mijn enthousiasme/blijdschap bij het zien van de baardmannetjes te evenaren bij zijn uitroep toen hij plots de klapekster in een boom zag zitten.
Net als de baardmannetjes aan de overkant van de vaart, maar prima zichtbaar met scoop en met wat bijsnijden ook voor de foto.


En met het wegvliegen van 'de klap' eindigt een toffe dag vogelen die onze verwachtingen overtrof.

vrijdag 25 september 2015

ijsvogel

Oh yes, oh yes. wat gaaf!
Vanmiddag uitgebreid kennis mogen maken met de ijsvogel :-)
Het is een goed ijsvogeljaar vanwege de laatste twee zachte winters en ik had er dit jaar dan ook al meerdere keren één gezien. Tot op heden echter nog nooit kunnen fotograferen. Maar vandaag was dan zover.
Eind van de middag even een uurtje naar de heemtuin in de Goudse Hout. En volgens mij krijg ik er al een beetje gevoel voor want vlak voordat ik hem zag kreeg ik al het gevoel dat ik hem zou gaan zien...

De eerste keer dat ik hem zag ging hij op circa 15 meter afstand in een boom zitten en bleef daar rustig een paar minuten zitten. Voor mij alle tijd om hem op het gemak te bekijken. Even later heel rustig de tele (helaas nog steeds 200mm leenlens) op het fototoestel geplaatst om foto's te nemen.

Het was een gave ervaring! Ik voelde respect, een soort eerbied, nieuwsgierigheid, bewondering. en was echt te gast in zijn gebied. Alles bij elkaar heb ik ongeveer drie kwartier van hem kunnen genieten. Soms was ik hem even kwijt maar vervolgens had ik hem snel weer in beeld.

Ook even een kort filmpje gemaakt.

Nadat hij een visje verschalkt had, vloog hij een rondje en ging (met tegenlicht) in een omgevallen boom boven het water zitten.

Nadat ik afscheid genomen had, kwam hij mij nog twee keer extra groeten aan de andere kant van de Heemtuin. Daar dus ook nog maar even een foto van genomen.
Dag mooie lieve ijsvogel. bedankt voor de mooie kennismaking. Hopelijk weer tot snel.
met een hartelijke vogelgroet van die man met verrekijker, Sander.

zondag 20 september 2015

noordhollandse franje

Vandaag met vogelvrienden naar Noord Holland voor wat leuke soorten die afgelopen tijd werden gezien. De dag begon gelijk al mooi met een grauwe franjepoot. Met name zijn drukke manier van foerageren viel op. Hij tolde als een ADHDer door het water. Mijn telelens was helaas weg voor reparatie en daarom met een 200mm leenlens alleen een bewijsplaatje.


Vervolgens vol goede moed naar een andere plek waar zaterdag de morinelplevier gezien was. Hem vonden we niet, wel heel veel witte kwikken en allerlei andere soorten waaronder een aantal steenlopers.


Vervolgens een bakkie koffie aan zee alwaar we met scoop 2x een groepje zwarte zee eenden zagen, grote sterns en een Jan van Gent. Een nieuwe waarneming voor mij. Niet zo mooi als andere nieuwe waarnemingen maar wel duidelijk herkenbaar.

Na het zoeken op wat specifieke plekken zijn we een wandeling gaan maken in het gebied 'Zwanenwater' net onder Callantsoog. Een mooi stukje natuur met allerlei planten, insecten, zwammen enzovoort. Hieronder een aantal foto's van de gevarieerde natuur in dit gebied.
Albert hielp met een aantal planten op naam brengen.

Parnassia


bruinrode heidelibel

geaderd witje

lobelia

geel walstro


tormentil

veenwortel


De vliegenzwam. Ik heb mij eens laten vertellen dat de witte plekken op de zwam ophopingen zijn van het vlies dat er eerst over heen zat en met het groeien stuk scheurt en in dotten (stippen) achterblijft.

Als afsluiter nog een zwam met een bijzondere naam. De zwartwordende wasplaat... Wie heeft dat verzonnen?